Orthopedische schoenen voor heren: wat zijn het?

Orthopedische schoenen voor heren zijn schoenen die aangepast zijn aan jouw voeten en de klachten die je hebt. Er wordt ook steunzolen op maat gemaakt, die in deze schoenen moeten passen. Ook de steunzolen worden precies op jouw voeten afgestemd om zo veel mogelijk steun te bieden. Het doel van orthopedische schoenen is om de klachten die je hebt te verminderen. Je voeten gebruik je natuurlijk elke dag de hele dag door. Het kan dus erg vervelend zijn als je enorm veel klachten door je hele lichaam krijgt door verkeerde schoeisel. Gelukkig kun je bij o.a. een revalidatiearts terecht voor passend advies.

Wanneer zijn orthopedische schoenen voor heren nodig?

De revalidatiearts of een andere specialist kan het beste adviseren of orthopedische schoenen voor heren wel of niet nodig is. Het kan nodig zijn bij bijvoorbeeld nek- schouder- en rugklachten, wanneer je last hebt van je knieën of bijvoorbeeld platvoeten hebt. Ook voor het corrigeren van overpronatie of onderpronatie kunnen orthopedische schoenen voor heren nodig zijn. Dit kan alleen via een specialist, dit kun je niet zomaar kopen. Heb je een bepaalde voetafwijking of vermoed je er een te hebben, of weet je het niet maar heb je veel klachten, wacht dan niet te lang met contact opnemen.

Wat is overpronatie?

Overpronatie, ook wel hyperpronatie genoemd, betekent dat de voet en de enkel te veel naar de binnenkant zakt. Dit komt doordat de spieren aan de binnenkant van de voet wat zwakker zijn. Door deze slechte stand van de voet en enkels kan het ook andere lichamelijke klachten geven, zoals rugklachten maar ook pijn in de nek en schouders. Gelukkig is er wel vaak wat aan te doen, zoals het laten maken van orthopedische schoenen voor heren. Dit kan de pijnklachten verminderen en je beter laten lopen. En dat wil je natuurlijk zonder twijfel!

Wat is onderpronatie?

In tegenstelling tot overpronatie waarbij de voet teveel naar de binnenkant kantelt, is er bij onderpronatie juist sprake van weinig pronatie. Het schokdemping mechanisme werkt niet zoals het zou moeten en daardoor kun er bij iedere stap meer klachten ontstaan. Ook bij onderpronatie is het dus verstandig om naar een specialist toe te gaan. Wanneer je last hebt van onderpronatie kun je snel last hebben van bijvoorbeeld blessures door overbelasting.

Waarom is goede pronatie belangrijk?

We zijn wezens die veel werken, leuke dingen doen, heen en weer reizen, springen en actief zijn. Daar hebben we o.a. onze voeten voor nodig. Goede pronatie is belangrijk omdat je flink wat pijnklachten kunt voorkomen. Liever voorkomen dan genezen natuurlijk. Neem je voeten serieus en probeer aan goede schoenen te komen. Het is niet altijd nodig om orthopedische schoenen voor heren in huis te halen, maar het is wel zo fijn als je zeker weet dat dit niet nodig is en de klachten op een andere manier al verminderd of verholpen kan worden.

Geef een reactie